četvrtak, 18. kolovoza 2011.

Mali uvod u plesni makeup


Dok sam se i sama natjecala, imala sam dosta problema kako se našminkati, sa čime početi, što je dobro a što ne i razlučiti koja pravila i trikovi vrijede iz svakodnevnog makeup-a a koja ne. I kao što i same znate, još ni nemate vlastitog iskustva u šminkanju kad biste se trebale početi šminkati za natjecanja, za pomoć se okrećete trenerima i starijim plesačicama u klubu ali od nikoga ne dobivate neke konkretne informacije pa počinjete eksperimentirati na svom licu. Ili pokušate kopirati nečiji look koji vam se svidio, ali vaše djelo baš ne nalikuje na ono što ste kopirale.. Tako je otprilike izgledao moj put i zato vam želim olakšati da vam šminkanje za turnire ne bude naporno već zabavno i nešto u čemu uživate..

Pa da odgovorim na pitanje koje sam čula bar 100 puta, od onih koji se počinju baviti plesom i od onih koji se ne bave...
ZAŠTO JE POTREBNA TAKVA JAKA ŠMINKA?

1. Makeup za natjecanje je zapravo makeup za scenski nastup, iako je ova vrsta plesa sada sport - za izgled je i dalje bitno da impresionira publiku i pridonosi efektnosti i dramatičnosti pokreta i energije. Na samim nastupima prisutna je i rasvjeta koja nam deformira crte lica (ili naglašava sve krivulje na licu ili ga čini plošnim, često u sjenu baca oči koje postaju manje izražajne te jako posvjetljuje boju tena).
2. Same facijalne ekspresije dovršavaju ono što smo pokretima tijela htjeli reći, te zato crte lica moramo naglasiti kako bi se te ekspresije što lakše uočile jer oni koji nas gledaju su od nas udaljeni i par desetaka metara. Kad smo već kod publike, želimo privući njihovu pozornost i što dulje ju zadržati. Zato želimo da je naše lice upečatljivo ali ne i odbojno. Najbolji kontakt ostvarujemo očima te su zato one najčešće i vrlo naglašene.
3. Dramatičnost - i naši kostimi nisu nešto u čemu biste izašle van, sa svim onim resama i volanima, šljokicama i kričavim bojama. A u skladu sa stilom odjeće i prilikom - mora biti i naš makeup. 4. I zadnji razlog (koji je možda trebao biti i prvi, ali sam ga stavila zadnjeg da nekako približi svakodnevno viđenje makeup-a i ono scensko), je naglašavanje onog lijepog na licu i prikrivanje ventualnih nedostataka.

U idućih par tjedana, pripremat ću za vas različite look-ove (za latin, standard, za 10 plesova) te ću obratiti pozornost na i djevojke koje se tek počinju lagano šminkati te im pomoći da izgledaju lijepo, sukladno njihovim godinama. Također, obradit ćemo i najčešće pogreške:

1. Nedorađene obrve Jedan od najvećih nedostataka i u svakodnevnom makeup-u; obrve su neadekvatno počupane (ne odgovaraju crtama lica) i tako ostavljene a cijelo lice našminkano, ili su još kao takve i krivo naglašene (češći je prvi slučaj).
2. Kriva nijansa pudera Narančaste, ružičaste ili čak crvenkaste nijanse pudera nemaju nikakve veze sa preplanulom bojom tena ali ni sa cijenom pudera, stoga ćemo obraditi kako odabrati dobar puder.
3. Rakunske oči Zacrnjeni cijeli kapak, bijelo sjenilo okolo toga..Nešto stvarno strašno, a tako česta pojava.. Česta kod djevojaka koje se tek počinju šminkati za natjecanja ali nažalost i kod onih koje se dulje vremena bave plesom ali jednostavno ne posvećuju izgledu na podiju preveliku pažnju.
4. Šminka u boji haljine Rozo ili crveno će vrlo vjerojatno na očima izgledati izgledati kao da ste upravo plakale, plave i zelene nijanse kao da imate "šljivu". Boje sjenila prilagođavaju se boji očiju, samo neki mali akcent može povezivati haljinu sa makeup-om.
5. Umjetne trepavice Prevelike (izlaze van kuta oka), prerijetke ili preguste (ovisno o fizijonomiji lica) i najveći grijeh - krivo zalijepljene (svaka u svojoj visini i svom nagibu). Najčešće vidim trepavice zalijpljene previsoko od prirodnih i to još prije nanošenja olovke ili tuša (koji bi prikrili pogrešku) pa se kapak "bijeli" ispod crnih trepavica.

Eto, i to bi bilo to.. promislite malo o svom makeup-u, radite li i vi ove pogreške ili ste našle rješenje.. Nadam se da sam vam ovime obratila pozornost na ono na što trebate pripaziti.
Za bilo kakva pitanja u vezi makeupa, možete mi se obratiti ovdje, na moj e-mail (plesnistudiosara@yahoo.com) ili na mom facebook-profilu (http://www.facebook.com/profile.php?id=632228720).

Plesni pozdrav ;)

Nema komentara:

Objavi komentar